İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yöresel İğne Oyası Modelleri

Yöresel iğne oyası modelleri yörelere göre farklılık gösteriyor. Sitemizde paylaştığımız yöresel iğne oyaları farklı yörelere ati modellerdir.

Bu yazımızda size yöresel iğne oyalarını resimlerle tanıtmaya ve çeşitli yörelerimizden örnekler sunmaya çalışacağız. Eminiz ki siz de bu güzel ve zor zanaat işi pek seveceksiniz.

İğne oyalarını yapmaya başlamadan evvel  kullanacağınız ipliklerin renklerini belirlemek çok önemlidir. Çünkü bu oyalar genelde üç yada dört renk bir arada kullanılarak yapıldığından renklerin birbiriyle uyumu iğne oyasının modelini ve kendini göstermesi açısından önemlidir. Renkleri güzel ve uyumlu seçilmiş bir çiçekle gelişigüzel yapılmış bir çiçek arasında büyük fark vardır. İğne oyaları özellikle çember ve yazma kenarlarına , namaz örtülerine yapılırken önce uç kısımlar kıvrılıp üstüne zürafa çekilir daha sonra onun üzerine iğne oyası işlenir.

Yöresel İğne Oyaları

Yöresel oya modelleri bir çok yöremizde kendine özgü  modelleri ile karşımıza çıkmakta. Özellikle bin bir çeşit çiçeklerden oluşan yöresel oya örnekleri havluların, mevlit örtülerinin, bohçaların , tülbentlerin, masa örtülerinin kenarlarını süslemekte. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu iğne oyaları her yöre de oranın doğasından, sanatından esimlenen şekillerle karşımıza çıkmakta. Bazen bir papatya, bazen bir sümbül, bazen bir gül, bazen de bir kelebek, belki şirin bir hayvancık figürü yapılabilmekte bu üç boyutlu oya modelleriyle. Zaten çok ince bir işçilik istemeleri ve üç boyutlu bir şekilde elde edilmesi belki de iğne oyasını diğer oya modellerinden ayıran en büyük özellik.

Yöresel iğne oyası havlu kenarı danteli

Muğla’da en çok namaz örtüleri,  konumu itibariyle sanattan etkilenen Van yöresinde de rengârenk iğne oyaları işlenmekte. Manisa yöresinde de bol iğne oyası örneğine rastlamak mümkündür. Malatya yöremiz de bir çok el sanatları bakımından zengin yörelerimizdendir. Yine buralarda hanımların başlarında çok güzel ve kendine özgü iğne oyası modellerini bulmak mümkündür. Kırşehir, Mersin Isparta gibi daha  bir çok ilimizin kendine özgü iğne oyaları vardır. Bayanlarımız bu iğne oyalarının hafif modellerini günlükte hala kullanmaktadırlar ama özellikle büyük emeklerle yapılan yöresel iğne oyaları  en güzel zamanlar için saklanmakta. Özellikle bayanların bir araya geldikleri günlerinde mevlitlerde, düğünlerde,  bayramlarda en güzel, en ağır  yöresel iğne oyası  örnekleri alınları süslemekte.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir